Alla spelande och dansande ungdomar mellan cirka 14 och 26 år får vara med i SkåneFolk Youth Ensemble! Klassiska violinister, folkande trummisar och breakande hip-hopare - alla är välkomna att vara med i ensemblen för att upptäcka och forma framtidens folkmusik och dans!


Information om SummerFolk Youth Ensemble 2014

hittar du på Musik i Syds hemsida . Här finns information om till kommuner som vill erbjuda sommarjobb till ungdomar i sin kommun, hur du som ungdom söker sommarjobb samt hur du kan beställa produktionen till din kommun.Från augusti till juni är SkåneFolk Youth Ensemble en frivillig ensemble där vem som helst får vara med. Vi träffas ett antal tillfällen varje termin, spelar, dansar och skapar en föreställning (mer info).

Under juli månad går SummerFolk Youth Ensemble av stapeln. 20 ungdomar har då möjlighet att sommarjobba hos oss och turnera runt med en föreställning i Sydsverige.

All vår verksamhet sker i samarbete med studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet.
ARKIV

SKFYE - year edition 2013-/2014

Så var det dags att dra igång year edition 2013/2014! Vilken blir årets hit? Vem kommer att uppfinna den nya superkombinationen till SKFYE-tacos? Hur många blåmärken kommer att skapas och vilka muskler kommer att vara mest mörbultade efter första rephelgen? Ingen vet men du har möjlighet att få vara med och uppleva det hela live!
Vi träffas fyra helger under hösten och tre till våren. Det kommer att spelas och dansas, sjungas lekas, filosoferas och visioneras. Dessutom upplever vi det bästa av folkmusikgenren när vi går på konsert-, dans- och jamkvällar på Malmö Folk. Målet är en föreställning med dans och musik som har premiär i mars. Hur den föreställningen kommer att se ut (innehåll, tema, form...) bestämmer vi tillsammans när vi ses.
Ledare är Pär Moberg och Pia Qvarnström.

Höst 2013

13-14 september
Tid: fredag 17.00-21.30, lördag 10-21 (möjlighet att stanna kvar och dansa och spela efter det)
Vi träffas på Musikhögskolan i Malmö. På lördagkvällen går vi till Malmö Folk i folkets park och går på dansakut, lyssnar på konsert, jammar och dansar.

19-20 oktober
Tid: lördag 10-21 (eller om du vill stanna längre) söndag 10-17
Även denna helg ses vi på Musikhögskolan och går på Malmö Folk på kvällen.

2-3 november
Tid: lördag 10-18, söndag 10-17
Rephelg på Musikhögskolan

23-24 november
tid: lördag 10-18, söndag 10-17
Rephelg på Musikhögskolan

Våren 2014 (anmälan nu gäller enbart hösten)

11-12 januari
8-9 februari
7-9 mars PREMIÄR

Praktisk info

Plats: Musikhögskolan i Malmö, Ystadvägen 25
Mat: lunch och fika ingår
Antal deltagare: 15-30 pers
Ålder: från 14 år
Pris: höst 900 kr
Betalning: beloppet sätts in på bankgiro 297-0986, märk betlaningen med ditt namn och skicka kvitto på att du har betalt till kontakt(at)skfye.se
Sista anmälningsdag för hösten: 4 september Hur anmäler jag mig? Genom att fylla i formuläret!

För att delta i vår verksamhet behöver du vara medlem i föreningen SkåneFolk Youth Ensemble. Det blir du genom att klicka på länken och fylla i formuläret.

Bli medlem i Skfye (klicka)

Vår verksamhet bedrivs med ekonomisk stöd från: Kulturens Bildningsverksamhet, Musik i Syd
Tack till Musikhögskolan i Malmö för att vi får låna era lokaler!

SummerFolk Youth Ensemble - sommarjobb 2013, 11-26 juli (+ Korröfestivalen den 26-28 juli)

Ansökan för 2013 är avslutad. Välkommen att söka igen 2014!

Om sommarjobbet

I SummerFolk Youth Ensemble får du ett roligt sommarjobb med chansen att prova på hur det är att jobba som professionell dansare eller musiker. Du får träffar andra dans- och musikintresserade ungdomar från Skåne och Kronoberg. Tillsammans sätter vi ihop en spännande föreställning med folkmusik och dans som bygger på sydliga dans- och musiktraditioner med inspiration från nutid, dåtid och påhittad tid. Alla musikinstrument och sång och alla som gillar att dansa är välkomna att söka!

Lisa, Poiesh, Agnes

”Lika skickligt – ja, proffsigt – spelat som dansat. En föredömligt kort och därför intensiv föreställning, som både gör en glad och får en att fundera”. Ystads Allehanda om föreställningen 2010.

Så här sade sångerskan Freja Mollberg när hon intervjuades av Trelleborgs Allehanda:
”Allt är helt fantastiskt. Jag har blivit helt frälst under de här två veckorna. Folkmusik är för mig kärlek och gemenskap. Och det är precis det jag upplever här hela tiden. Varenda minut. ”

Freja och Kalle

”Jag har aldrig varit med om något liknande. Annars när man sätter ihop ungdomar som ska samsas och bo tillsammans brukar det bli grupperingar och skitsnack, men inte här. Jag vet inte om det är folkmusiken som gör det men här är alla de bästa vänner”. ”Resten av sommaren ska jag umgås med kompisar och bara ta det lugnt. Men jag kommer att sakna det här. Det är det bästa jag gjort”.

Hur går det till?

SummerFolk Youth Ensemble är ett sommarjobb i lägerform. Anställningen står din hemkommun för. Tjugo ungdomar kommer då att sommarjobba med att skapa en föreställning med folkmusik och dans. Första veckan används till repetitionsarbete och spenderas i Höör. Andra veckan drar SummerFolk Youth Ensemble ut på de skånska och småländska vägarna på en intensiv turné då vi spelar vår föreställning för turister och andra intresserade. Till din hjälp har du musikern Pär Moberg och dansaren Pia Qvarnström. Lägret avslutas på Sveriges största folkmusikfestival, Korröfestivalen.

Vill du sommarjobba i SummerFolk Youth Ensemble?
Lön och kostnader

Du kommer att vara anställd av din hemkommun och få betalt för 90 arbetstimmar. Timlönen är samma som för övriga ferierarbetande ungdomar i din hemkommun. Utöver lönen ingår frukost, lunch, middag och boende för hela lägret. Fika kommer att finnas att köpa till självkostnadspris. Transport till och från lägret står du själv för. Resor i samband med turnén betalar lägret.
Allt praktiskt du behöver veta om lägret och tider kommer i samband med att du blir antagen till SummerFolk Youth Ensemble. För ungdomar under 18 år krävs målsmans underskrift för att bli anställd. För att vara aktuella för anställning kommer du att få godkänna ett avtal där du lovar att inte bruka alkohol eller andra droger under lägret.

Pär och Pia oroar sig för regn i Eslöv

Ensembleledare: Pär Moberg

Pär jobbar deltid som kursledare för folkmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö, men är också en av Sveriges mera aktiva frilansare inom folkmusikgenren, med en bred verksamhet från traditionell skånsk folkmusik till samarbete mellan olika folkmusiktraditioner i World Mix Orchestra till folkrock med Tummel. Har också stor erfarenhet av att skriva och arrangera i folkmusikgenren, bland annat för European Youth Folk Orchestra. Han har mångårig erfarenhet av att jobba med folkmusik med ungdomar, bland annat som lärare i folkmusikensemble på Musikgymnasiet i Malmö.

Dansledare: Pia Qvarnström

Pia är utbildad rytmikpedagog från Musikhögskolan i Malmö, och har ett stort intresse för folkdans. Hon har bland annat flerårig erfarenhet av att leda folkdanskurser på olika nivåer. Som pedagog kombinerar Pia folkdansen med rytmikmetodens djupa förhållande till musiken och har också ett starkt fokus på uttryck och improvisation i sin undervisning. Detta har Pia till exempel använt sig av när hon undervisat och koreograferat för en Cambodjansk dansgrupp på kulturutbyte i Sverige och när hon undervisat i svensk folkdans och rytmik i Vietnam. Pia har varit ledare och koreograf för ungdomsgrupperna MiXtuR och Parallella Fötter.

------------------------------------------------------------------- Climbing up the walls

Upp